17 Ağustos 2009 Pazartesi

Çok severim cacığı, yatıya giderim cacık için ;)


Konumuz alamet-i farikası kendinden meçhul bir yiyecek efenim, Cacık.. Yukarıdaki foto wikipedia'dan alınma. Tam olarak zevkimi yansıtmıyor ama en çok beğenimi yansıtan iki fotoyu bloga koyyim dedim, diğeri de aşağıda..

Cacık yaparken bir yığın mühim nokta vardır, cacık deyip geçmeyin efendim. Ne kadar su konulduğundan ne kadar yoğurt kullanıldığına, içine katılan ekstra malzemelerden salatalıkların nasıl doğranıp da yoğurda katıldığına kadar bir çok etmen tadında etkili olmakta..

Sulu cacığı da severim ben bir çok görüşün aksine.. Muhtemelen lise sonuna kadar ailemle evde yaşamamın bunda etkisi büyük, çünkü ne kadar sulu cacık sevmeyen insan tanıdıysam bir çoğu hayatının bir kısmında yurt köşesinde ya da dışarıda bir lokantada sulu cacık yemek zorunda kalmış ve annesinin yaptığı cacığı özlemiş.. Bense anneannemden daha iyi cacık yapabileceğimi (bir de utanmadan :p) iddia ederim her türlü :)

Güvenmediğiniz yoğurda salatalık doğramayın ey cemaat!.. Ağzınızın tadını bilmek için gourmet* olmanıza gerek yok, kendinize saygı gösterin, yiyebiliyorsanız güzel şeyler yiyin ;)

Mutfakta robot sever misiniz sevmez misiniz bilmem ama robotla salatalık doğramak hem kısa hem pratik, şukela bir iş ;) Yoksa da el rendesi de iş görüyor. Elle doğrayacaksanız da olabildiğince ince doğramaya bakın, salatalıklar sulandırılmış yoğurdu içerken boğazınıza takılmasın, hafif hafif tad katan zerrecikler gibi, var ama yok şekilde yol alsınlar midenize doğru ;)



Mümkünse biraz buzdolabında bekletin ki soğusun. (Özellikle de sulu yaptıysanız.) Tabi ondan önce üzerine muhtelif muhteviyatlardan koymayı unutmayın: nane olur, dereotu olur (ki ikisi birden daha bi güzel olur)..

Dikkatinizi çekti mi bilmem, sarımsaktan söz etmedim. Yakın zamanda sarımsakla arasını düzeltmiş biri olarak, damak zevkinize uygun miktarda (benim kıstaslarıma göre varlığını hissettirmeyecek ama "içinde sarımsak mı var" diye sorduracak bir miktar bu :) ) sarımsak koymanız makbuldür.

Servis etmeden önce bir kaç damla zeytinyağı ile üzerini süslerseniz wikipedia'dan arak ilk resimdeki gibi :) hem göze hem mideye, şapırdatarak içerseniz kulağa da hitap eden bir zevk kaynağı olacaktır.

Afiyet Olsun :)

* gurme'nin Türkçe karşılığı lezzetşinas ya da şikemperver'miş. Daha da Türkçesi için TDK tatbilir'i öneriyor.

1 tatava:

Hailsematary Beyefendi dedi ki...

"""Konumuz alamet-i farikası kendinden meçhul bir yiyecek efenim..""" derken cacığa yiyecek demişim, kararsız kaldım, içecek de diyemiyorum :)